Zakaj je tako pomembno, da doma nosimo copate?

Poznate občutek, ko po dolgem napornem dnevu, samo čakate, da pridete domov in si obujete udobne copate? Velikokrat se samo preobujemo iz čevljev in že se počutimo veliko boljše.

Pa ste vedeli, da to pravzaprav počnejo redki narodi in je to pravzaprav naša kulturna posebnost?

Obuti copate se nam zdi povsem logično. Pa se zavedamo, kako pozitivno pravzaprav vpliva nošenje copat tudi na naše zdravje? To morate izvedeti!

 

Spodaj razkrivamo 6 razlogov, zakaj nositi copate.

1.Copati zmanjšajo tveganje za prehlad in bolezni

To ni več samo zgodba starih žensk: strokovnjaki opozarjajo, da hladne noge resnično povzročijo večje tveganje za prehlad in gripo. Ko se stopala ohladijo, to spremeni način, kako se vaše telo lahko bori proti prehladom in boleznim.

Zaradi hlajenja stopal se krvne žile v nosu zožijo. To je zaščitni refleksni učinek, ki upočasni izgubo toplote iz telesa, da bi vas poskušal ogreti. Koža postane bela, notranjost nosu in grla pobeli in pretok krvi v nos se zmanjša. Bela krvna telesca, ki se borijo proti okužbam, se nahajajo v krvi, zato je manj belih krvnih telesc za boj proti virusu.

Hladnost upočasni tudi gibanje drobnih dlačic v nosu, ki filtrirajo mikrobe, kar lahko poveča tudi tveganje za razvoj bolezni v hladnem vremenu.

2.Copati poskrbijo, da je vaša hiša čista

Podplati čevljev, ki jih nosite zunaj, so bolj umazani kot straniščna školjka. Vsebujejo iztrebke, bruhanje, umazanijo in milijone bakterij, ki imajo 90-odstotno možnost, da se prenesejo na tla vaše hiše, če čevljev ne sezujete, preden vstopite noter. Da ne bi prišlo do neprijetne umazanije z zunanjosti, si pred vstopom v hišo vedno sezujte čevlje in si obujte udobne, čiste copate.

Dodatno pa z zunanjo obutvijo v dom prinašamo tudi na že prvi pogled vidno umazanijo, zaradi katere moramo svoj dom čistiti pogosteje in bolj intenzivno. S čevlji veliko hitreje uničujemo tudi tla, naj si bo govora o laminatu ali pa parketu.

3.Nošenje copat lahko poveča vašo produktivnost

Dandanes, ko veliko število ljudi dela od doma, je ta razlog tudi zelo pomemben. Številne študije so namreč pokazale, da so sproščeni delavci, ki so udobno oblečeni in obuti, bolj produktivni. Verjamemo, da največjo udobnost prinese prav vaša obutev – topli, mehki copati.

4.Copati zmanjšajo tveganje za bakterijske in glivične okužbe

Copati delujejo kot udobno zaščitno sredstvo proti nalezljivim boleznim stopal, kot so glivične okužbe nog in nohtov na nogah. Torej, ne nosite samo copat, da se boste počutili udobneje. Nosite jih, da bodo tudi vaše noge zdrave.

5.Copati podaljšajo življenje nogavic

Nogavice se dokaj hitro obrabijo, če jih nosite po hiši, in razen če imate srečo, da jih prejmete za vsak praznik, potem veste, kako drage so lahko nekatere posebne modne nogavice. Privoščite svoji denarnici počitek in si rajši doma obujte copate.

6.Copati lahko preprečijo nesreče

Tla iz lesa, ploščic in linoleja so lahko spolzka - še posebej, če nosite nogavice. Colohop copati imajo na voljo gumirano pluto, ki je popolnoma nedrseča in s tem preprečite zdrse. S copati boste preprečili zdrse in padce, ki se zgodijo, ko hitite po telefonu, hitite odpirati vrata, ali na hitro stopite v kopalnico, kjer je pravkar otrok polil vodo.

Svoje copate si lahko priskrbite tudi na naši spletni strani in sicer pod zavihkom Trgovina ali pa si ustvarite čisto svoje, unikatne copate v našem Colohop ustvarjalniku.

 

Več o sestavi naših copat lahko najdete tukaj.

 

TOP