Psihologija barv: kako barve, ki jih nosite vplivajo na vas?

V človeških kulturah povsod po svetu in že od nekdaj naša življenja obdaja govorica barv. V današnjem hitrem tempu se je resnično zavedajo le redki. Barve nas nenehno obkrožajo, nas napajajo in dokazano vplivajo na naše počutje. Pomislite, kako vas prevzame, ko vidite pojav velikanskega svetlega barvnega loka na nebu, ki mu pravimo mavrica. 

Z barvami sporočamo svojo osebnost

Po mnenju psihologov, barve, ki jih nosimo, kažejo tudi različne aspekte naše osebnosti in večina nas ima eno najljubšo barvo. Barve dajejo prikrita sporočila o naših osebnostnih značilnostih. Poleg tega predstavljajo tudi naše trenutno počutje in hkrati vplivajo nanj.

So vizualni stimulans in nas navdihujejo, nam dajejo energijo ali pomirjajo, lahko pa tudi spodbujajo agresijo in strast. Nekateri celo trdijo, da ne gre zgolj za to, da vidimo samo barve, temveč tudi občutimo njihove vplive, ki se odražajo na našem počutju. “Četudi je vaša garderoba zelo barvita, je vedno barva, ki jo imate raje, ker se v njej počutite najbolj sproščeno in samozavestno. To je barva, ki odraža vaš značaj,” je dejal David Zylastilist in avtor knjige ‘Color Your Style’.

Pomen barv in njihov vpliv na naše počutje

Kaj torej pomeni, ko nosimo rdečo, modro, rumeno, črno …?

Pokukajte spodaj, kaj so povedali psihologi o 1O barvah, ki jih nosimo in morda se boste po branju lažje odločili, kakšno barvo kombinacijo copat si boste ustvarili v našem Colohop ustvarjalniku.

RDEČA – živahnost, drznost in opaznost

Poživljajoča barva ognja in krvi, simbol ljubezni in strasti spodbuja živahnost, družabnost. Je čustveno najbolj intenzivna barva. Če radi nosite rdečo, ste verjetno ekstrovertirani in se radi družite. Rdeča vas postavi v center pozornosti in je lahko izjemno seksi. Bi radi izpadli drzno?

ORANŽNA – kreativnost, družabnost in ambicioznost

Združuje telesno živahnost rdeče in umsko usmerjeno rumeno. Je vesela in žareča barva. Oranžna oddaja toplo, zabavno energijo in pozitivnost, zatorej ni presenetljivo, da so tisti, ki jo nosijo, prijateljski, zabavni in polni energije ter tudi vedno pripravljeni na spremembe. Če smo oblečeni v oranžno, smo glava zabave. Kaj pa če doma nosimo oranžne copate? 😊

V oranžnem boste vedno naredili vabljiv in unikaten vtis.

RUMENA – veselje, ustvarjalnost, inteligenca

Barva sonca, vesela in spodbudna. Deluje razigrano, poživljajoče, simbolizira ustvarjalnost, vpliva na jasnost misli, aktivira komunikativnost. Če radi nosite rumeno, ste najverjetneje optimistična in zabavna oseba, ki razsvetli in poživi vsako družbo. Rumena naj bi celo pospešila srčni utrip in pospešila metabolizem.

MODRA – umirjenost

Barva vode, ledu in neskončnega neba, ki pomirja in deluje sproščujoče. Modra nas lahko naredi videti neodvisne in inteligentne, zaupanja vredne in umirjene. Blagodejni odtenki modre dajejo vtis lahkotnosti, sproščenosti. Spomladi in poleti lahko svetli in živahni modri odtenki zelo popestrijo našo garderobo. Hkrati dajejo svežino po dolgi, sivi, turobni zimi.

V hladnejših dneh uporaba globokih, temnih modrih odtenkov poudari naš videz, saj te odtenki delujejo neodvisno in dramatično. Za mehkejši videz pa uporabite lahko, svežo in zračno svetlo modro, turkizno in podobne odtenke. Dajejo vtis sproščenosti in umirjenosti.

ZELENA – umirjenost, življenje, pozitivnost

Barva narave, pri kateri se počutimo sproščeno in ima na nas pozitiven vpliv. Ta barva energijsko uravnoteži vse druge barve in nas navda z občutkom harmonije in ravnotežja, je simbol umirjenosti, življenja, pomladi in svežine. Če boste nosili zeleno, boste izpadli prijetni, aktivni, sočutni, finančno stabilni in očarljivi.

VIJOLIČNA – spoštovanje

Mešanica rdeče in modre, toplega in hladnega. Je barva razkošja, dostojanstva in plemenitosti. Bogata nasičenost vijolične ne izraža samo bogastva, temveč tudi globoko osebnost, bogato notranje življenje in izjemen kreativni duh. Intenzivna, globoka vijolična asociira na kralje preteklih stoletij.

Vijolična zagotavlja spoštovanje in pozornost ter izžareva eleganco, bogastvo in dober slog.

RJAVA – zanesljivost, pristnost, stabilnost

Barva matere zemlje in lesa, simbolizira trdnost. Kot zelena je povezana z naravo, daje prijeten in topel občutek udobja.  Rjava izžareva stabilnost in samozavest. Je čudovita jesenska barva, ki se tudi najbolje poda prav v jesensko garderobo. Izvrstno se kombinira z ostalimi zemeljskimi barvami kot so bež, oker in smetanasta, ki dajejo podoben vtis.

Ljudje, ki nosijo rjavo, so praviloma bolj spoštljivi, konzervativni in na sploh osebe, na katere se lahko zanesete.

ROZA – mladost, vitalnost

Energična, vesela in zabavna. Svetle rdeče in roza barve izražajo umirjeno verzijo intenzivnosti rdeče barve. Roza je polna mladostne vitalnosti, a hkrati polna energije. Je tudi zelo ženstvena in deluje pomirjajoče, sproščujoče. Tisti, ki jo nosijo, so praviloma romantični, prijazni, optimistični in samozavestni.

SIVA – nevtralnost, uravnosteženost

Med vsemi barvami najbolj neizrazita in neopazna. Primerna je bolj za manjše popestritvene elemente ali v kombinaciji z drugimi barvami.

Ker je tako nevtralna in neopazna, jo načeloma nosijo ljudje, ki ne želijo pritegniti pozornosti. Če pa garderobi dodamo le kak siv kos, izstopamo zaradi pravih razlogov. Siva je kombinacija dveh izjemno močnih barv – črne in bele. Siva je zato idealna za umirjanje, nevtraliziranje zelo posebnih ali barvitih kosov.

ČRNA- sofisticiranost

Najtemnejša barva vseh barv, je popolna odsotnost svetlobe. Je skrivnostna,  prefinjena, elegantna in klasična. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki nosijo črno, dojeti kot inteligentni, samozavestni, privlačni, ambiciozni in resni.

Ste se našli v opisu kakšne barve? Verjetno ne samo v eni in zagotovo si lahko sestavite pravo kombinacijo barv, ki bo odražala vas in vašo osebnost, hkrati pa se boste v njej počutili udobno in ponosno.

Kliknite na naš Colohop ustvarjalnik in ustvarite si svoje unikatne copate v kombinaciji vaših barv, ki bodo od zdaj naprej tudi vaš modni dodatek in odraz vaše energije!

TOP